Natural Living: A Simple Guide to 10 + 1 Daily Practices

Είναι στη Φύση μας: 10 + 1 Καθημερινές Πρακτικές για μια πιο Φυσική Ζωή

Η σύγχρονη ζωή μας προσφέρει τόσες διευκολύνσεις που οι παλιοί δεν θα μας πίστευαν αν είχαμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να τους πούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το πάτημα ενός πλήκτρου: από μια βιντεοκλίση στην άλλη άκρη του κόσμου μέχρι την αναζήτηση πληροφοριών στην παγκόσμια βιβλιοθήκη του διαδικτύου, σε λίγη μόλις ώρα και χωρίς να σηκωθούμε από την καρέκλα μας, η σύγχρονη ζωή μοιάζει να μας έχει λύσει τα χέρια.


Τότε γιατί αισθανόμαστε πολλές φορές σαν να κυκλοφορούμε με τα χέρια δεμένα, με ένα πανταχού παρών χρονόμετρο να χρονομετρά την κάθε μας δραστηριότητα; Οι πιέσεις και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής κάνουν την επίτευξη μιας ιδανικής ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής να μοιάζει πιο δύσκολη απ’ ότι ήταν στις εποχές που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πολλά με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.


Τόσο “τρέξιμο” και μάλιστα από τη μια καρέκλα στην άλλη... πόσο φυσιολογικό είναι; Μήπως ο τρόπος με τον οποίο ζούσε κάποτε ο κόσμος, πιο απλά, πιο αργά και λιγότερο ηλεκτρονικά, ήταν πιο κοντά στην ίδια μας τη φύση;


Δεν μπορούμε βέβαια να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Ούτε είναι λύση να πάρουμε τα βουνά και να ζήσουμε σαν ερημίτες. Ας μην είμαστε αγνώμονες. Όσο έχουμε την υγεία μας και ανθρώπους γύρω μας που αγαπάμε και μας αγαπούν, θα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί και να είμαστε συνειδητά ευγνώμονες για όσα έχουμε. Και έχουμε πολλά. Όμως μπορούμε και καλύτερα.

Προσοχή: όχι περισσότερα. Καλύτερα.


Το τρίπτυχο της φυσικής ζωής

Αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους πως κατανοούν την έννοια της φυσικής ζωής ίσως και να λάβουμε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό κάθε άλλο παρά πρόβλημα είναι. Απεναντίας: αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι είτε δημιουργήσουμε ένα κήπο στο μπαλκόνι μας, είτε μετακομίσουμε στην επαρχία, υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή, μικρά ή μεγάλα, που μπορούμε να κάνουμε για να επαναπροσεγγίσουμε τη φύση και να συντονιστούμε με τους ρυθμούς της. Από που όμως να ξεκινήσουμε;

Καταρχάς αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ο φυσικός τρόπος ζωής βασίζεται στο τρίπτυχο: μη τοξικό, βιώσιμο, οργανικό.

Mη τοξικό θεωρείται ένα συστατικό ή προϊόν που διασφαλίζει, με αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία, ότι δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία μας ή το περιβάλλον.

Βιώσιμο θεωρείται ένα συστατικό ή προϊόν που δεν εξαντλεί τους πρωτογενείς φυσικούς πόρους και δεν προκαλεί οικολογική ζημιά.

Bιολογικό θεωρείται ένα συστατικό ή προϊόν που καλλιεργείται χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και πάντα σύμφωνα με πρωτόκολλα βιολογικής καλλιέργειας.


10 απλές αλλαγές για μια πιο φυσική ζωή

Κανείς δεν μπορεί από μόνος του να σώσει τον πλανήτη μας. Μπορούμε όμως να κάνουμε προληπτικά το “κομμάτι” μας. Τόσο για τη δική μας υγεία και ευημερία, όσο και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.


Για μια πιο φυσική ζωή εκτός σπιτιού

● Όποτε μπορούμε, αφήνουμε το αυτοκίνητο και πάμε με τα πόδια. Μόλις 30 λεπτά κάθε μέρα μπορούν να αυξήσουν την καρδιαγγειακή λειτουργία, να δυναμώσουν τα οστά, να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό λίπος και να ενισχύσουν τη μυϊκή δύναμη και αντοχή. Το περπάτημα απελευθερώνει επίσης τις ενδορφίνες του οργανισμού, βελτιώνοντας άμεσα τη διάθεση. Κι αν περπατήσουμε με παρέα θα έχουμε όλο το χρόνο να τα πούμε όπως δεν μπορούμε να τα πούμε στα κοινωνικά δίκτυα.

● Παίρνουμε τις σκάλες. Είναι παντού. Στη δουλειά, στο μετρό, ακόμα και στο πίσω μέρος των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε περισσότερη σωματική δραστηριότητα και κίνηση στην καθημερινότητά μας.

● Γινόμαστε συνειδητά πιο περίεργοι. Χωρίς να χώνουμε τη μύτη μας παντού, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε πιο προσεκτικά το περιβάλλον μας, γεγονός που αυξάνει την ενσυναίσθηση, ενδυναμώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και αυξάνει τις γνώσεις μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μην ελέγχουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα κάθε τρεις και λίγο, λες και η ζωή μας εξαρτάται από αυτά.


Για μια πιο φυσική ζωή εντός σπιτιού

● Τρώμε πιο υγιεινά, μαγειρεύοντας στο σπίτι. Η στροφή σε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι δύσκολη. Το έτοιμο φαγητό, σε ένα εστιατόριο ή από delivery, έχει τις ευκολίες του. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή δεν αφορά μόνο τα παραπανίσια κιλά που μπορεί να κουβαλάμε. Το σπιτικό μαγείρεμα, με όσο το δυνατό πιο φυσικά, βιολογικά υλικά, παρέχει περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό, βελτιώνει τη συνολική υγεία και αυξάνει την παραγωγικότητα μας. Αν μάλιστα αγοράσουμε τοπικά φρούτα και λαχανικά, τα οφέλη, τόσο για εμάς (είναι πιο φρέσκα), όσο και για το περιβάλλον (μικρότερο κόστος μεταφοράς), πολλαπλασιάζονται.

● Προμηθευόμαστε προϊόντα καθαρισμού, όπως πλυντήρια ρούχων και οικιακά καθαριστικά, φτιαγμένα με μη τοξικές, οικολογικές πρώτες ύλες.

● Αντικαθιστούμε προϊόντα φτιαγμένα από μη βιώσιμο πλαστικό, όπως σανίδες κοπής τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης και κουζινικά σκεύη, με αντίστοιχα κατασκευασμένα από ξύλο, γυαλί ή μέταλλο.

● Επιλέγουμε προϊόντα από φυσικές ίνες. Τα ρούχα, τα σεντόνια και οι πετσέτες από βαμβάκι, μετάξι, λινό ή μαλλί περιέχουν φυσικές ίνες. Τα συνθετικά υφάσματα, από την άλλη, παράγονται μέσω μιας χημικής σύνθεσης που είναι γνωστή ως πολυμερισμός. Τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας, το ρεγιόν και το νάιλον δεν είναι παρά πλαστικά υφάσματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον τόσο στην παρασκευή τους, όσο και στην απόσυρσή τους.

● Αποφεύγουμε τη διαρκή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από ηλεκτρικά, μαγνητικά και ενεργειακά κύματα, που προέρχονται από κάθε λογής ψηφιακές και ηλεκτρομαγνητικές συσκευές. Καλό θα είναι να μην κοιμόμαστε με το κεφάλι κοντά σε μια πρίζα ή με το τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι. Όταν δεχόμαστε μια κλήση, είναι προτιμότερο να ενεργοποιήσουμε την ανοικτή ακρόαση. Κι όταν χρησιμοποιούμε έναν φορητό υπολογιστή, είναι καλύτερα να τον ακουμπήσουμε σε ένα μαξιλάρι ή γραφείο, κι όχι απευθείας πάνω ή δίπλα στο σώμα μας.

● Πρασινίζουμε το σπίτι με φυτά εσωτερικού χώρου. Πειράματα της NASA το 1989 βρήκαν ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα αέρα, απορροφώντας χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη.

● Προτιμούμε φυσικά καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ο όρος “Clean Beauty” αναφέρεται σε προϊόντα περιποίησης χωρίς χημικές ουσίες όπως parabens, φθαλικές ενώσεις, θειικά άλατα και συνθετικά αρώματα. Είναι φτιαγμένα με συστατικά φυσικής και βιολογικής προέλευσης, μη τοξικά, βιώσιμα και ηθικώς παραγόμενα, γεγονός που τα κάνει φιλικά προς εμάς όσο και προς το περιβάλλον.


Φυσικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης Athonites: είναι στη φύση μας.

Tα προηγμένα φυσικά καλλυντικά περιποίησης προσώπου και σώματος ATHONITES SKIN LINE και τα καλλυντικά στοχευμένης φροντίδας και ευεξίας ATHONITES WELLNESS LINE είναι αγνά, φυσικά και πιστοποιημένα, με βότανα αυτοφυή, ή από βιώσιμες, βιολογικές καλλιέργειες του Όρους Άθω.

Η ιστορική, ιερή αθωνική χερσόνησος της Ελλάδας είναι ένα από τα τελευταία παρθένα οικοσυστήματα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου. Το εύφορο έδαφος, ο υπόγειος πλούτος και το ιδιαίτερο μικρόκλιμα συμβάλλουν στην φυσική αναπαραγωγή 1453 διαφορετικών ειδών φυτών και βοτάνων, 34 εκ των οποίων είναι ενδημικά της χερσονήσου.

Με απόλυτο σεβασμό στη φύση και την μακρόχρονη ιστορία και παράδοση του μοναδικού αυτού τόπου, φροντίζουμε να προστατεύουμε την βιοποικιλότητα του Όρους, καλλιεργώντας αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους και συλλέγοντας τα φυτά και τα βότανα που χρησιμοποιούμε ως πρώτες ύλες μόνο με το χέρι.

Πιο απλά, πιο αργά, λιγότερο ηλεκτρονικά. Έτσι ελαχιστοποιούμε τον οικολογικό μας αντίκτυπο όχι μόνο τοπικά, στο Όρος Άθως, αλλά και κατ’ επέκταση στον πλανήτη που είναι υποχρέωση όλων μας να αφήσουμε όσο το δυνατό πιο άθικτο στα παιδιά μας, και στα δικά τους παιδιά.

Εμείς που δουλεύουμε και αγαπάμε αυτή τη γη, ξέρουμε ότι κάθε προϊόν που προέρχεται από το μοναδικό οικοσύστημα του Όρους Άθω είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης. Γιατί, όπως και να το κάνουμε... είναι στη φύση μας.